0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Haydi Türkiye, az kaldı... Haydi Türkiye, az kaldı... 

Hepimizin bildiği gibi 2015 yılı dünya ekonomilerinin daraldığı, para politikaları açısından tarihi gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmuştu. Savaşların gölgesinde; Çin ve Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz, Amerika Merkez Bankası FED'in faiz belirsizliği, içeride Terör... Yani tüm kötü senoryoların yaşandığı bir yılı geride bıraktık. Emtia fiyatları global piyasalarda sert düşerken bundan nasibini alan ülkelerde ekonomik anlamda sert bir tokat yedi. Özellikle Brent petrolün 35 Dolar'a kadar sert düşmesi Suudi Arabistan, Rusya, Brezilya, Irak, Libya ve Nijerya gibi ülkelerin Ekonomilerinde ciddi krizler yarattı. Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye ekonomisi de bu gelişmelerden nasibini aldı. Türk lirası 2015 yılında yüzde 25 değer kaybetti. Bu kayıplarla beraber Türkiye'den 9.3 milyar dolar sıcak para başka ülke ekonomilerine kaçtı. 

Bu kaçışı hızlandıran olaylar hiç şüphesiz ki 1 Haziran-1 Kasım arasında yaşandı. Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak, ülkeyi kaosa sürüklemek için atılan adımlar uygulamaya sokulmuş, maşa olarak da terör kullanılmıştı. Her gün gelen şehit haberleri halkın psikolojisini bozmuş, siyasi belirsizlikle beraber spekülosyon yapanlar parayla para kazanma devrini başlatmıştı. 

Dünyada petrol fiyatları dip yapmış ancak ucuz benzin halkın cebine yansımıyordu. Altın'ın Ons'u 1049 dolara kadar düşmüş ancak ucuz altın alamıyorduk. Neden? Çünkü dolar 3.07 ile zirve yapmıştı. Türkiye aramalı, hammadde ve enerji ithalatı yıllık toplam 180 milyar dolar'a varıyor, yani yüksek dolar ile alıp Türk lirası ile içeride halka satıyorsunuz, aradaki kur zararı bizden çıktı, halka yansıyamadı. Millet bu oyunun farkına vararak 1 Kasım'da tüm oyunları bozdu. Hükümet seçim meydanlarında halkın cebini düşünerek yeni ekonomik reformları devreye soktu. 

Devlet destekli teşvikler, emeklilere zam, asgari ücretlilere zam bunlardan sadece bir kaçı. Hiç şüphesiz bu teşvik ve zamlar iç piyasada tüketimi artırarak büyümeye katkı sağlayacaktır. Teşvikler, zamlar tamam da Türkiye'nin asıl kamburu Anayasa ve Başkanlık Sistemi ne olacak? İnşaallah 2016 da referanduma gidilerek halk iradesini ortaya koyacak, yapmış olduğu tercihle 2023 hedefine hız kesmeden devam edecektir. 

Önce Anayasa değişikliği sonrasında Başkanlık sistemiyle Türkiye ekonomisi ŞAHA kalkacak dünya sıralamasında ilkleri oynayacağız. Asla unutmayınız ki bu dava şahıs davası değil Türkiye davasıdır. Siyasette şahıslar geçici sistem kalıcıdır, çocuklarımızın, geleceğimizin temelidir. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın önderliğinde atılan bu temelleri güçlendirmek millet olarak bizim görevimizdir. Bu davaya sahip çıkıp Türkiye'yi daha güçlü hale getirmek boynumuzun borcu olsun. 

Yeni haftaya bakış: BİST; 72 bin üzerinde yılı kapatmıştı, yeni yılın ilk haftasında 74-75-76 bin seviyelerini takip edeceğim. Yükselişlerin satış fırsatı vereceği bir hafta olacağını bekliyorum. Satışların başlamasıyla düşüşler 65 bin seviyesine kadar sürebilir. Dolar; 2.915 den kapanış yaptı, geçen haftaki 2.87 beklentim halen devam ediyor. 2.87 üzerinden maliyet yapılmaz diye tahmin ediyorum. Kısa vadeli düşüşler alım fırsatı verecektir. Altın; 99.50 kapanış yapmıştı, 97.50 desteğini takip etmenizi tavsiye ederim. Ons ve Gram Altın TL kuru dip fiyatları gördü, artık yukarı yönlü seyrin izleneceği bir yılı bekliyorum altının her düşüşü bir alım fırsatıdır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX